Standard Time Analysis on The Cutting and Packaging Section of Porridge Sticky Rice “JELITA” Analisis Metode Kerja Pada Bagian Pemotongan Dan Pengemasan Jenang Ketan “JELITA” Dengan Menggunakan Perhitungan Waktu Baku

Main Article Content

Linggar Larasati
Iffan Maflahah
Burhan

Abstract

The research aims to determine the standard working time on the cutting and packaging of glutinous jenang "JELITA". The cutting and packaging part is the part of the production process that determines the amount of production produced. The determination of standard time is done through the analysis of working methods and working time in those parts. The method used is the calculation of the standard time in the determination of operating process chart, left right handed chart, and flow diagrams. The results showed that improvements in working methods based on work maps were obtained based on proposed improvements. The proposed improvement results in the effectiveness and efficiency of the operating process time up to the layout on the work system, while in the determination of the default time produces 52 seconds of the standard time of the cutting process and 226 seconds of the raw time of the packaging process.

Article Details

How to Cite
Larasati, L., Maflahah, I., & Burhan. (2022). Standard Time Analysis on The Cutting and Packaging Section of Porridge Sticky Rice “JELITA”. PROZIMA (Productivity, Optimization and Manufacturing System Engineering), 5(2), 63-74. https://doi.org/10.21070/prozima.v5i2.1530
Section
Articles

References

[1] Andriani, D. P., Industri, J. T., Teknik, F., & Brawijaya, U. (2017). Penentuan Waktu Dan Output Baku Pada Proses Produksi Tube Lam Dengan Methods Time Measurement. Jurnal Sinergi. 21(3): 204–212.
[2] Bashori, H., & Umami, R. (2015). Analisa Waktu Baku Produksi Dompet Dengan Pendekatan Peta Tangan Kiri Dan Tangan Kanan Pada CV. XYZ Di Pasuruan. Jurnal Sketsa Bisnis. 2(1): 18–27.
[3] Beauty, Y. V., & Astuti, R. D. (2017). Perbaikan Metode Kerja Menggunakan Peta Tangan Kiri Tangan Untuk Meningkatkan Produktivitas Pada PT. BCD. Prosding Seminar Nasional IDEC.
[4] Hartanti, L. P. S. (2016). Work Measurement Appoach To Determine Standard Time In Assembly Line. International Journal of Management and Applied Science. 2(10): 192–195.
[5] Hidayat, N. S., Setiawan, I., & Sitanggang, R. (2015). Aktivitas Kerja Operator Towing Carmel Melalui Penentuan Waktu Baku. Jurnal Manajemen Bisnis Transportasi Dan Logistik. 2(1): 91–111.
[6] Kusumaningrum, A., Ariani, D., Khasanah, Y., Penelitian, B., & Bahan, T. (2017). Pengaruh waktu penyimpanan terhadap karakteristik makanan tradisional “ jenang saban ” effects of storage period to traditional food “ jenang saban ". Jurnal Penelitian Teknologi Industri. 9(1): 23–36.
[7] Maryana, & Meutia, S. (2015). Perbaikan Meotde Kerja Pada Bagian Produksi Dengan Menggunakan Man And Machine Chart. Jurnal Teknovasi. 2(2): 15–26.
[8] Muluk, R. K. A. (2019). Penentuan Waktu Baku Dalam Pembuatan Kotak Alat Pembaca Pengukuran Melalui Motion Study. Jurnal Saintek. 1(1): 49–56.
[9] Norita, D., Didi, J., Hutasoit, J., & Wijaningrum, P. (2018). Pengukuran Waktu Baku Proses Mixing, Filling, Dan Packing Mood Menggunakan Metode Pengkukuran Waktu Jam Henti Di PT. X. Jurnal Teknokris. 12(1): 15–21.
[10] Nurhasanah, D., Mawarni, W., & Ginantaka, A. (2016). Analisis Elemen Gerakan Pada Proses Pengupasan Kulit Ubi Dengan Menggunakan Studi Gerak Dan Wktu Untuk Meningkatkan Efisiensi Kerja. Jurnal Pertanian. 7(1): 28–34.
[11] Piranti, A. (2018). Analisis Elemen Gerakan Kerja untuk Menetapkan Waktu Baku. Yogyakarta: Universitas Sumatra Utara Medan.
[12] Rinawati, D. I., Puspitasari, D., & Muljadi, F. (2012). Penentuan Waktu Standar Dan Jumlah Tenaga Kerja Optimal Pada Produksi Batik Cap (Studi Kasus: IKM Batik Saud Effendy, Leweyan). Jurnal Jati Undip. 7(3): 143–150.
[13] Sari, E. M., & Darmawan, M. M. (2020). Pengukuran Waktu Baku Dan Analisis Beban Kerja Pada Proses Filling Dan Packing Produk Lulur Mandi Di PT. Glora Origita Cosmetics. Jurnal Ilmiah Rekayasa Dan Inovasi. 2(1): 51–61.
[14] Singh, M. P., & Yadav, H. (2016). Improvement In Proccess Industries By Using Work Study Methods: A Case Study. International Journal of Mechanical and Technology. 7(3): 426–436.
[15] Sulistyadi, K., & Susanti, S. L. (2003). Perancangan Sistem Kerja Dan Ergonomi. Jakarta: Fakultas Universitas Sahid.
[16] Sutalaksana, I. Z., Ruhana, A., & Tjakraatmaja, J. H. (2006). Tenik Perencanaan Sistem Kerja. Bandung: ITB.
[17] Tarigan, M. I. (2015). Pengukuran standar waktu kerja untuk menentukan jumlah tenaga kerja optimal. Jurnal Wahana Inovasi. 4(1): 26–35.
[18] Wignjosoebroto, S. (2008). Ergonomi Studi Gerakan Dan Waktu. Surabay: Guna Widya.
[19] Wignjosoebroto, S. (2009). Tata Letak Dan Pemindahan Bahan. Surabaya: Guna Widya.
[20] Zulaeha, S. S., Ramadayanti, M., Said, N. A., & Nurhayati, I. (2016). Pengukuran Waktu Kerja Baku Pada Proses Pembuatan Roti. Jurnal Agroindustri Halal. 2(1): 24–30.