Design and Build of Broom Handle Cutter and Shaper to Improve Production Efficiency and Working Time
Rancang Bangun Alat Pemotong dan Pembentuk Gagang Sapu untuk Meningkatkan Efisiensi Produksi dan Waktu Kerja
Abstract
This study designs a cutting and shaping tool for broom handles to improve production efficiency and reduce operator workload at Victory 2 Singa. The main issues include slow manual production processes, high costs due to the use of nails, and non-ergonomic tool designs. The proposed solution involves designing a new tool using Quality Function Deployment (QFD). Through QFD, customer requirements such as comfort, safety, durability, affordability, and ease of use are analyzed and translated into technical attributes for the tool. The results of the research show that the designed tool can meet the primary priorities, namely providing precise cutting results, ergonomic handle shapes, and an efficient working process.
References
A. Ardiawan and D. Adi Walujo, “Perancangan Mesin Penyaringan Dalam Proses Pembuatan Tahu Guna Meningkatkan Hasil Produktivitas Dalam Skala Home Industry,” WAKTU J. Tek. UNIPA, vol. 14, no. 2, pp. 39–42, 2016, doi: 10.36456/waktu.v14i2.133.
P. E. D. K. Wati, H. Murnawan, V. A. Putri, and E. L. Yulianti, “Peningkatan Kualitas dan Kapasitas Produksi dengan Penggunaan Mesin Spinner pada Proses Produksi Keripik Sagu Tempe,” Pros. Semin. Nas. Pengabdi. Kpd. Masy. 2022, vol. 2, no. 1, pp. 359–365, 2022, [Online]. Available: https://snpm.unusa.ac.id
M. A. I. Ali, “Re-Desain Alat Pencacah yang Ergonomis Guna Mempercepat Waktu Proses Produksi Pupuk Cair Organik,” J. Surya Tek., vol. 11, no. 1, pp. 81–85, 2024, doi: 10.37859/jst.v11i1.7013.
W. Widiasih and H. Murnawan, “Penyusunan Konsep untuk Perancangan Produk Pot Portable dengan Pendekatan Quality Function Deployment (QFD),” Tek. Ind., vol. 3, no. 1, pp. 76–85, 2016.
vetran, “Perancangan, Pengembangan dan Inovasi Produk,” J. Peranc. Pembembangan Prod., pp. 13–93, 2015.
A. irwan Prayogo Arief, syawaldi, “Bab II Teori Konsep Perancangan,” pp. 1–23, 2016.
M. Beck, B. Steer, and M. Brown,
P. Cv, O. Company, and K. Kunci, “Multidisciplinary Science Analisis Kelayakan Investasi Mesin Grinder Kopi Untuk Meningkatkan Kapasitas Penggilingan Kopi,” vol. 1, no. 5, pp. 975–988, 2023.
F. N. Fajrina and Z. Yamit, “Pengaruh Inovasi Produk, Desain Produk, dan Kualitas Produk terhadap Keunggulan Bersaing pada Produk Maybelline di Yogyakarta,” J. Mhs. Bisnis Manaj., vol. 01, no. 02, pp. 131–142, 2022.
S. Weman, “Formulasi Strategi Pengembangan Produk Terhadap Tingkat Volume Penjualan,” Pap. Knowl. . Towar. a Media Hist. Doc., pp. 14–40, 2014, [Online]. Available: http://repo.iain-tulungagung.ac.id/5670/5/BAB II.pdf
Sajiyo, A. Muslimin, A. Nurul, and S. Qomariyatus, ERGONOMI INDUSTRI. Malang: UB Press, 2019.
F. G. Siregar, B. Mustari, and D. Pujiargo, “Rancang Bangun Alat Pemanggil Petugas Pemadam Kebakaran Dengan Menggunakan Metode Qfd Di Wilayah Dbal,” UJoST-Universal J. Sci. …, vol. 2, no. 2, 2023, [Online]. Available: http://ujost.org/index.php/journal/article/view/124%0Ahttps://ujost.org/index.php/journal/article/download/124/47
H. S. Abdul Rahman, “Analisa Kepuasan Pelanggan pada Pekerjaan,” J. Tek. ITS Vol. 1, No. 1(Sept. 2012) ISSN 2301-9271, vol. 1, no. 1, 2012.
G. D. Rembulan, T. Wijaya, A. Ruslie, J. Jordy, and R. A. S. Sunadynatha, “Mereduksi Voice of Customer pada Pengembangan Produk Alat Pembuka Tutup Galon Menggunakan Analisis Faktor,” JIEMS (Journal Ind. Eng. Manag. Syst., vol. 13, no. 2, 2020, doi: 10.30813/jiems.v13i2.2281.
R. Ginting, Perancangan Produk. Yogyakarta: Graha Ilmu, 2010.
T. C. Wayne, M. H. Joe, C. E. Kenneth, and N. W. John, PENGANTAR TEKNIK DAN SISTEM INDUSTRI. Surabaya: Guna Widya, 2000.
Copyright (c) 2024 Davin Herdiansyah Putra, Wiwin Widiasih

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.